18. 7. 2012

Vyprážaný zeler s rajčiakovou omáčkou

2 zelery., 1 lyžička octu., 1 vajce., 1 lyžička egalizovaného mlieka., 1 lyžica strúhanky., 2 lyžice slnečnicového oleja., 1 citrón., zelená petržlenová vňať., zelerová vňať., mleté čierne korenie., voda., soľ.,
Omáčka: 500 g zrelých rajčiakov., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 lyžica slnečnicového oleja., pár kvapiek neenergetického umelého sladidla., 1/2 dl kyslej smotany., 1/2 lyžičky maizeny., tymián., na hrot noža mletej štipľavej červenej papriky., mleté čierne korenie., soľ.,
Očistený a ošúpaný zeler uvaríme nie celkom do mäkka v posolenej a octom okyslenej vode, pokrájame na plátky hrubé asi 1/2 cm, posolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke, vo vajci s mliekom a v strúhanke a na oleji vypražíme.
Omáčka: Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na oleji, pridáme cesnak roztlačený so soľou, rajčiaky pokrájané na štvrtky, posolíme, okoreníme, podľa chuti pridáme sladidlo a varíme 15 minút. Pretlačíme cez sitko, pridáme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali maizenu dosolíme a varíme 8 minút. podávame s varenými zemiakmi, ozdobené štvrtkami citróna. Omáčku ozdobíme kučeravou zelenou petržlenovou vňaťou alebo zelerovou vňaťou.
(2 porcie / 1 porcia 1344 kJ / 321 kcal., B - 9,5 g., T - 15,3 g., S - 36,5 g)

Žiadne komentáre: