26. 7. 2012

Jelenie (srnčie) ragú vo vínovej omáčke

300 - 400 g jelenieho (srnčieho) mäsa (z pliecka)., 1 lyžica slnečnicového oleja., 1 bobkový list., 3 zrnká borievok., 5 zrniek čierneho korenia., tymian., 1 cibuľa., 1 mrkva., 40 g čerstvých alebo 10 g sušených húb., 1 lyžička rajčiakového pretlaku., 2 lyžičky brusníc., 2 lyžičky kyslej smotany., 2 dl červeného vína., mleté čierne korenie., soľ.,
Umyté a osušené mäso pokrájame na kocky s hranou 2 - 3 cm, potrieme olejom a vložíme na 24 hodín do moridla. Použijeme na to porcelánovú misku, ktorá sa zmestí do chladničky. Moridlo pripravíme takto: Do 1 dl červeného vína pridáme bobkový list, rozdrvené borievky, zrnká čierneho korenia, tymian a cibuľu pokrájanú na kolieska. Mäso v moridle počas dňa obraciame. Na druhý deň vyberieme z moridla bobkový list a zrnká čierneho korenia, cibuľu pokrájame nadrobno, pridáme pokrájanú mrkvu, celý obsah spolu s mäsom dáme do panvice s horúcim tukom a popražíme. Pridáme pokrájané čerstvé huby (alebo sušené, vopred zabarené horúcou vodou), posolíme, okoreníme mletým čiernym korením, prilejeme zvyšok moridla a pod pokrývkou dusíme pri podlievaní červeným vínom a pri občasnom zamiešaní asi 90 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme rajčiakový pretlak,, smotanu a brusnice a dochutíme. Podávame s cestovinou alebo so zemiakovou kašou.
(2 porcie / 1 porcia 992 kJ - 237 kcal., B - 31,5 g., T - 8,0 g., S - 9,7 g) 

Žiadne komentáre: