25. 7. 2012

Plnené pečené kurča

1 kurča., 20 g masla., voda., soľ.,
Plnka: 100 g žemle alebo sendviča., 20 g masla., 1 vajce, kuracia pečeň, udusená na masle., 1 dl egalizovaného mlieka., mletý muškátový kvet., zelená petržlenová vňať., soľ.,
Očistené, umyté a osušené kurča posolíme, rúčkou lyžice uvoľníme kožu na prsiach a vak naplníme plnkou. Zapneme špáradlom alebo zašijeme bielou niťou. Zviažeme stehenné kosti a vložíme na pekáč prsami dole, pridáme maslo, podlejeme trochou horúcej vody a dáme do rúry upiecť. Občas podlievame vypečenou šťavou. Keď je mäso polomäkké, obrátime prsami nahor a dopečieme do mäkka. Podlejeme precedenou šťavou.
Plnka: Maslo vymiešame so žĺtkom, pridáme žemľu pokrájanú na kocky a navlhčenú mliekom, posolíme, okoreníme, pridáme jemne posekanú pečeň, zelenú petržlenovú vňať, posekanú nadrobno, a všetko spolu zľahka premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielka. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou a so šalátmi zo surovej zeleniny alebo s kompótmi. 
(4 porcie / 1 porcia 1560 kJ - 372 kcal., B - 38,0 g., T - 14,1 g., S - 20,9 g)

Žiadne komentáre: