400 g odležaného diviačieho mäsa zo stehna., 30 g oleja., 1/2 dl bieleho vína., 1/2 lyžičky múky., 5 g masla., 1 rajčiak pokrájaný na štvrtky., 1 červená zeleninová paprika., 4 vykôstkované slivky., 1 citrón., soľ.,
Moridlo: 120 g koreňovej zeleniny (mrkva., zeler., petržlen)., 1 cibuľa., 4 zrnká čierneho a 4 nového korenia., 2 bobkové listy., tymian., 1 dl vody., 1/2 dl bieleho vína., 1/2 dl octu.,
Koreňovú zeleninu pokrájame na kolieska, cibuľu nadrobno, okoreníme, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Tesne pred dovarením pridáme 12 dl vína a ocot. Očistené a umyté mäso vložíme do hlbšej misy, zalejeme vychladnutým nálevom so zeleninou. Uložíme do chladničky a necháme v moridle 3 - 4 dni (denne obraciame). Nevýhodou tejto technológie je, že sa mäso príliš vymáča. Do moridla dávame len mäso zo starších zvierať Mäso z mladých diviakov pripravujeme bez morenia. Po vybraní mäsa z moridla necháme tekutinu odkvapkať, mäso osušíme čistou utierkou alebo papierovou servítkou a zo všetkých strán ho na rozohriatom oleji sprudka opečieme. Vložíme na hlbší pekáč, mäso posolíme zalejeme posoleným moridlom a prikryté pečieme v horúcej rúre 1 a 1/2 až 2 hodiny za občasného podlievania vínom alebo horúcou vodou. Mäso počas pečenia obraciame. Mäkké mäso vyberieme, omáčku na pekáči zaprášime múkou, pridáme maslo, rajčiak pokrájaný na štvrtky, zeleninovú papriku pokrájanú na pásiky, slivky a dobre povaríme asi 15 minút. Omáčku pretrieme a do hotovej vytlačíme citrónovú šťavu. Zrná korenia a bobkové listy pred pretretím vyberieme. Ak treba, dosolíme. Pokrájané mäso dáme na zohriatu porcelánovú misu a prelejeme omáčkou. Podávame so žemľovou knedľou alebo ryžou a s brusnicovým dia alebo nesladeným kompótom.
(2 porcie / 1 porcia 1190 kJ - 284 kcal., B - 13,0 g., T - 20,0 g., S - 13,0 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára