2 mladé zelery., 20 g prerastenej údenej slaniny., 100 g miešaného mletého chudého mäsa., 1/2 cibule., 2 lyžičky strúhanky., tuk na vymastenie nádoby., 2 tenké plátky prerastenej šunky po 5 g., mleté čierne korenie., 1 l vody., soľ.,
Omáčka: 10 g masla., 10 g hladkej múky., 1 lyžica kyslej smotany., mleté biele korenie., 1/4 l vývaru zo zeleru.,
Zeler dôkladne umyjeme a ošúpeme, vložíme do posolenej vody a uvaríme (asi 20 minút). Vyberieme z vody a necháme trochu vychladnúť Vodu nevylejeme. Odrežeme vŕšok zeleru, dužinu lyžičkou vyberieme. Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme 3 minúty na panvici, speníme na nej cibuľu pokrájanú nadrobno (asi 5 minút), pridáme zomleté mäso a za stáleho miešania pražíme ďalších 5 minút. Vydlabané vnútro zeleru posekáme, primiešame k zomletému mäsu, pridáme strúhanku, posolíme, okoreníme a masou naplníme oba zelery. Uložíme do ohňovzdornej nádoby, najlepšie sklenej, vymastenej tukom, a vŕškami zelerov ich prikryjeme. Zhora uložíme tenké plátky šunky. Vo vyhriatej rúre upečieme asi 40 minút pri strednej teplote.
Omáčka: Na panvici rozpustíme maslo, zmiešame hladkú múku a 3 minúty popražíme. Zalejeme vývarom zo zeleru, posolíme, okoreníme a 5 minút povaríme. primiešame smotanu. Podávame ako hlavné jedlo so zemiakmi.
(2 porcie / 1 porcia 1260 kJ - 301 kcal., B - 12,7 g., T - 21,0 g., S - 15,3 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára