28. 7. 2012

Špikované teľacie mäso pečené na víne

300 g teľacieho mäsa bez kostí, zo stehna alebo z krku., 40 g údeného mäsa alebo šunky., 1 lyžica slnečnicového oleja., 1 malá cibuľa., 40 g koreňovej zeleniny (mrkva., zeler., petržlen)., 1 jablko., 5 g masla., 1 dl bieleho vína., karí., mleté biele korenie., vývar z kostí alebo voda., soľ.,
Očistené, umyté, odblanené a osušené mäso prešpikujeme údeným mäsom alebo šunkou pokrájanou na drobné rezance. Posolíme a opečieme na oleji zo všetkých strán. Mäso vyberieme a na oleji speníme cibuľu, pokrájanú nadrobno, popražíme, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, pokrájanú na plátky, a za stáleho miešanie pražíme ešte 5 minút. Vložíme mäso, podlejeme vývarom a v rúre za stáleho podlievania upečieme asi za 1 a 1/2 hodiny. Po hodine pridáme ošúpané jablko zbavené jadrovníka a pokrájané na plátky, podlejeme vývarom a ďalej pečieme. Pred dohotovením podlejeme vínom, okoreníme karí a mletým bielym korením a už len krátko zapečieme. Dochutíme maslom. Podávame s varenými zemiakmi alebo s dusenou ryžou a so zeleninovým šalátom. Pokrájané porcie dávame ne teplý tanier a podlejeme horúcou šťavou.
(2 porcie / 1 porcia 1386 kJ - 331 kcal., B - 38,3 g., T - 16,9 g., S - 6,4 g) 

Žiadne komentáre: