28. 5. 2010

Pečený králik na zelenine

1 kg králika, 200 g mrkvy, 150 g petržlenu, 100 g karelábu, 100 g zeleru, 100 g cibule, 100 g slaniny, olej, soľ, bobkový list, 4 strúčiky cesnaku, celé čierne korenie, celé nové korenie, biele víno, vývar

Očisteného a umytého králika v celku posolíme. Potom ho preložime do uzatvorenej nádoby, v ktorej sme pripravili nálev z bieleho vína, oleja, celého čierneho korenia, celého nového korenia, prelisovaného cesnaku a bobkového listu. V náleve necháme odležať asi dve hodiny na chladnom mieste. Medzitým koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na hrubšie kúsky. Slaninu pokrájame na tenké plátky. Polovičnú časť slaniny rozložíme na dno zapekacej misy. Na ňu dáme králika vybraného z nálevu, ktorého obložíme nakrájanou zeleninou a cibuľou. Na vrchnú časť králika poukladáme zostávajúce plátky slaniny. Podlejeme nálevom, vývarom, prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry piecť. Počas pečenia podlievame výpekom. Tesne pred dopečením alobal odstránime a králika zapečieme.

Žiadne komentáre: