23. 5. 2010

Domací rascový chlieb

1 kg obyčajnej hladkej múky, 1 ČL mletej rasce, 1 Čl celej rasce, 3-4 ČL soli, za hrsť varených pretlačených zemiakov (2-3 zemiaky), 3 PL octu,  ½ l vlažnej vody, kvások z 1 kocky droždia

Všetky prísady vymiesiť, nechať ½ hodiny až hodinu kysnúť, premiesiť, znova nechať vykysnúť.Plech vysypať múkou, spodok aj boky vyložiť surovými kapustovými listami, na ne položiť bochník chleba, nechať podkysnúť, piecť 10-12 minút naplno, potom stiahnuť plyn a asi 50 minút dopekať. 5 minút pred vybratím potrieť bielkom vyšľahaným s vodou.Po upečení sa kapustné listy dajú z chleba ošúpať ako papier. Vďaka nim má chlieb neopakovateľnú arómu skvelú chuť. 

Žiadne komentáre: