18. 5. 2009

Zemiaky na kyslo

Suroviny: 800 g zemiakov, 2 - 3 mrkvy podľa veľkosti, 3 ks bobkového listu, 5 guličiek nového korenia, to isté množstvo čierneho, trocha rasce, soľ, 2 - 3 PL olivového oleja ( alebo kúsok masla ), múka, 1 kyslá smotana, trocha octu alebo citrónovej šťavy, na dochutenie vegeta a pažítka, kôpor alebo petržlenová vňať 

Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, pridáme mrkvu nastrúhanú na jablkovom strúhadle, korenia a zalejeme vodou po okraj zemiakov. Osolíme, pridáme olej alebo maslo a varíme do zmäknutia zemiakov. V kyslej smotane rozmiešame múku, vlejeme do uvarených zemiakov a chvíľu povaríme. Podľa chuti ešte okyslíme octom alebo citrónovou šťavou a dochutíme vegetou a zvolenou vňaťou. Namiesto nastrúhanej mrkvy môžeme k zemiakom pridať kukuricu, hrášok, na kúsky nakrájaný karfiol, alebo viac druhov zeleniny viac. Môžeme k nim pridať pred dovarením nastrúhané kyslé uhorky ( potom dávame menej octu či citrónovej šťavy ). Zemiaky podávame len tak, alebo s fašírkou a chlebom, alebo s vajíčkom uvareným na hniličku. 

Žiadne komentáre: