24. 3. 2009

Marikin krumpľovník

Suroviny:Cesto: 500 g hl. múky, 500 g polohrubej múky, 3 vajcia, 100 ml oleja, 1 prášok do pečiva, soľ, 200 ml mlieka, 40 g droždia;Plnka: 1,5 kg zemiakov, 150 g bryndze, 50 g masla, mleté čierne korenie, 100 g oravskej slaniny   

Postup:Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a trochou soli. Pridáme kvások pripravený vo vlažnom mlieku a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho vykysnúť, potom ho rozdelíme na 3 bochníky.Zemiaky očistíme a uvaríme v slanej vode, scedíme a roztlačíme. Pridáme bryndzu, maslo, korenie, škvarky z vytopenej slaniny a dobre premiešame. Rozdelíme na 3 časti a dáme na chvíľu do chladu.Bochníky rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, rozotrieme plnku a preložíme na polovicu. Dáme na vymastený plech, rukou roztlačíme, natrieme výpekom zo slaniny a dáme piecť.

Žiadne komentáre: