11. 3. 2009

Limetkovo-kokosová bábovka

Suroviny:250 g polohrubej múky
2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
170 g práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 chemicky neošetrenej limetky (príp. citrón)
3 vajcia
150 g vychladnutého roztopeného masla alebo margarínu
150 g prírodného jogurtu
100 g kokosovej múčky
na sirup: 100 ml limetkovej (citrónovej) šťavy
  170 g kryštálového cukru 
  50 ml vody
Postup:Zmiešame múku a prášok do pečiva, preosejeme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, pridáme cukor a postrúhanú limetkovú (citrónovú) kôru. Potom primiešame vajcia, maslo alebo margarín a jogurt, nádobu pevne uzavrieme a viackrát silno potrasieme, aby sa všetko dobre premiešalo. Pridáme kokosovú múčku a všetko ešte raz dôkladne premiešame ručným elektrickým šľahačom alebo varechou. Cesto nalejeme do vymastenej a pomúčenej bábovkovej formy a povrch zahladíme. Formu vložíme na mriežku do rúry a pečieme pri miernejšej teplote 45 minút. Upečenú bábovku necháme vo forme asi 10 minút odpočívať, potom ju vyklopíme na mriežku, navrchu viackrát poprepichujeme drevenou špajľou. V kastróliku zmiešame limetkovú (citrónovú) šťavu, cukor, vodu a necháme na miernom ohni roztopiť. Varíme asi 2 minúty a odstavíme. Mriežku s bábovkou postavíme na plech a polejeme ju horúcim sirupom. Stečený sirup nalejeme späť na bábovku, až do nej všetok vsiakne a necháme ju vychladnúť. Bábovku podľa chuti posypeme kokosovou múčkou a ozdobíme tenučkými plátkami limetky .

Žiadne komentáre: