14. 3. 2012

Viedenská štrúdľa

350 g masla,90 g cukru,6 vajec,citrónová kôra,škorica,150 g orechov,80 g fíg a datlí,40 g hrozienok,60 g strúhanky
na štrúdľové cesto : 350 g hladkej múky,vajce,štipku soli,lyžicu oleja


Z hladkej múky, celého vajca, štipky soli, 1 lyžice oleja a vlažnej, skôr studenej vody (podľa potreby) vypracujeme polomäkké cesto. Miesime ho na nepomúčenej doske dovtedy, kým sa nezačne odliepať a kým nie je hodvábne hladké. Potom cesto položíme na pomúčené miesto na doske, prikryjeme utierkou alebo meirne zohriatym hrncom a necháme stáť 10 minút. Cez veľký stôl napneme plachtu / utierku a poprášime ju múkou. Cesto položíme do stredu a trochu ho rozvaľkáme do šírky. Následne ho výdatne potrieme olejom, tým zabránime zliepaniu cesta pri vyťahovaní. Ťahanie prebieha nasledovne : pomúčené ruky vsunieme pod cesto a vždy od stredu ťaháme smerom ku hranám stola, až kým cesto nie je tenké ako papier a napnuté cez všetky hrany stola. Povrch potom pokvapkáme trochou roztopeného masla a posypeme 60 g strúhanky, ktorú sme predtým opiekli na 40 g masla. Jeden okraj cesta necháme neposypaný – približne na šírku dvoch rúk. 150 g masla zmiešame s 60 g cukru a postupne pridávame 6 žĺtkov, vymiešame do peny. Ochutíme citrónovou kôrou a škoricou. Do tejto masy primiešame 150 g nahrubo nasekaných orechov, 80 g na kocky nakrájaných fíg a datlí a hrozienka. Zo 6 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zmiešame s 30 g cukru a zamiešame do masy. Cesto natrieme plnkou, zľahka zrolujeme. Štrúdľu potrieme rozpusteným maslom a pečieme v stredne horúcej rúre 30 minút, kým nebude mať zlatohnedú farbu.

Žiadne komentáre: