29. 3. 2012

Fašiangové dolky

1 hrnček hladkej múky, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice rumu, pol hrnčeka mlieka, soľ, 2 lyžice masla, droždie, pol hrnčeka oleja, vanilkový cukor, marmeláda, ovocie na ozdobu, šľahačková smotana

Z trocha múky, droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások. Do hladka vymiešame žĺtky s práškovým cukrom. Do múky primiešame nakysnutý kvások, žĺtky s cukrom, ochutíme rumom, prilejeme vlažné mlieko a vypracujeme stredne tuhé cesto. Osolíme a postupne prilievame rozpustené maslo. Cesto je správane vymiesené keď sa v ňom tvoria vzduchové bublinky a ľahko sa oddeľuje od misy. Povrch zľahka zaprášime múkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku prsta. Pohárikom vykrajujeme dolky a kladieme ich na pomúčený plech. Prikryté necháme ešte kysnúť. V panvici zohrejeme olej a vykysnuté dolky v strede zľahka stlačíme a vyprážame pod pokrievkou, ktorú odkryjeme iba pri obracaní. Hotové dolky posypeme vanilkovým cukrom, ozdobíme marmeládou, ovocím a šľahačkou.

http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/fasiangove-dolky/

Žiadne komentáre: