31. 3. 2012

Veľkonočný orechový baránok

6 vajec, 150 g masla, 150 g cukru (kto má rád sladšieho môže dať až 200 g), 250 ml mlieka, 380 g polohrubej múky, štipka soli, citrónová kôra z 0,5 citrónu, 70 g mletých vlašských orechov

Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo najprv rozmiešame a postupne po lyžičke do neho zapracovávame žĺtky a cukor. Riadne premiešame buď šľahačom alebo vareškou. Potom pridávame (opäť postupne) po lyžičkách múku a mlieko. Časť múky (asi 2 lyžice) si oddelíme a rozmiešame si v nej prášok do pečiva, túto zmes k cestu pridáme až zo snehom z bielkov. Primiešame mleté orechy. Našľaháme sneh z bielkov a postupne jej pridáme k pripravenej zmesi, na záver primiešame už spomínanú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravené cesto nalejeme do formy, ktorá by sa mala predtým vymastiť a vysypať múkou. Formu s cestom dáme pomaly piecť do trúby asi na 45 minút. (Či je baránok upečený, zistíme vpichnutím špajdle do stredu. Pokiaľ sa cesto na špajdli neprilepí je baránok hotový.) Hotového baránka môžeme ozdobiť mašličkou

Žiadne komentáre: