5. 3. 2012

Bratislavský tvarohový koláč

0,5 kg polohrubej múky,100 g práškového cukru,0,5 kocky droždia,200 ml mlieka,60 g masla,3 vajcia,trošku soli,0,5 kg tvarohu,vanilkový cukor,škoricový cukor, kyslú smotanu,za hrsť hrozienok

Na začiatku si vypracujeme kvások.Do misky si dáme vlažné mlieko, do neho pridáme za lyžicu múky, cukru a rozmrvíme do neho aj droždie. Necháme vykysnúť. Zatiaľ si do väčšej misy nachystáme múku, do nej dáme jedno vajce, štipku soli, rozpustené maslo, zvyšok práškového cukru. Vykysnutý kvások pridáme do misy a vymiešame-najlepšie mixérom na hladké cesto, ktoré sa nám odlepuje od misy.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi jednu hodinu. Zatiaľ si do pekáča nastelieme papier na pečenie a pripravíme si tvarohovú plnku. V miske vymiešame tvaroh s vanilínovým a škoricovým cukrom, s dvomi vajíčkami a smotanou. Ešte pridáme hrozienka a je to. Rúru si vyhrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto si preklopíme na dosku a vyvaľkáme do požadovaného tvaru.Môžete ho rovno tvarovať aj v pekáči,ak sa ponáhľate. Dáme ho do formy na pečenie a prstami spravíme okraje tak, aby nám nachystaná plnka z neho potom nevytekala. Tú tam vzápätí vylejeme a koláč sa môže piecť. Pečieme až kým tvaroh nezozlatne.

Žiadne komentáre: