30. 3. 2012

Jahňacie kotlety s bylinkovou kôrkou

150 g cibule, 50 g masla, štyri polievkové lyžice olivového oleja, dve vetvičky tymianu, 50 g strúhanky, 35 g lieskovcov, dve polievkové lyžice petržlenovej vňate,štyri jahňacie kotlety, dve polievkové lyžice balzamikového octu, 125 ml dezertného vína Marsala alebo Sherry (medium), 200 ml hydinového vývaru, zahusťovač omáčky, mleté čierne korenie a soľ
Nadrobno posekanú cibuľu opečieme dozlatista na 20 g masla a dvoch lyžiciach olivového oleja. Pridáme lístky tymianu a krátko opečieme. Cibuľku vyberieme do misy a necháme ju ochladnúť. Potom k nej primiešame zvyšné maslo, strúhanku, posekané lieskovcové orechy a petržlen. Dochutíme soľou a korením. Jahňacie filé osolíme a okoreníme. Na panvici zohrejeme zvyšok olivového oleja a mäso na ňom z každej strany prudko opečieme. Preložíme ho do ohňovzdornej misy a rozdelíme naň strúhankovo- -orechovú zmes zmiešanú s trochou oleja, aby nám z mäsa nepadala. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 stupňov 10 – 12 minút. Maslo a olej, na ktorom sme opekali cibuľku, opäť zohrejeme, zalejeme balzamikovým octom a Marsalou. Pri zníţenej teplote povaríme, kým sa ich množstvo nezredukuje na polovicu. Prilejeme vývar a necháme zovrieť. Nakoniec zahustíme, dochutíme soľou a korením. Upečené mäso necháme chvíľu odpočívať a potom ho podávame podliate omáčkou.

Žiadne komentáre: