16. 3. 2009

Veľkonočný veniec posýpaný mandľami:

Suroviny:150 ml mlieka 
20 g droždia 
3 PL cukru 
425 g polohrubej múky 
štipka soli 
240 g masla 
3 vajcia 
400 g marcipánovej hmoty 
50 g mandľových lupienkov 
100 g práškového cukru 
múku na dosku 
potravinárska fólia 
papier na pečenie
Postup:Ohrejte 125 ml mlieka a rozmiešajte v ňom droždie a cukor. Do misy nasypte 375 g múky, osoľte a doprostred spravte jamku. Vlejte drožďovú zmes a premiešajte s trochou múky. Prikryte a na teplom mieste nechajte asi 10 min. vzísť. Potom do misy pridajte 40 g zmäknutého masla a 1 vajce, vypracujte cesto a nechajte 20 min. kysnúť. 
Zvyšné maslo a múku premieste a na pomúčenej doske vyvaľkajte na štvorec 20 x 20 cm. Kysnuté cesto vyvaľkajte na štvorec 30 x 30 cm. Maslové cesto položte diagonálne na kysnuté a okraje preložte. Vyvaľkajte obdĺžnik 25 x 35 cm, cesto z dlhšej strany dvakrát preložte, zabaľte do fólie a na 20 min. uložte na chladné miesto. Celý postup potom ešte dvakrát zopakujte. 
Cesto rozdeľte na polovice a každú vyvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 20 x 60 cm. Z 2 vajec oddeľte žĺtky od bielkov a bielky premieste s marcipánom. Polovicu marcipánu rozložte doprostred plátu cesta a cesto z oboch strán preklopte. Z valčeka potom vytvorte vence, na povrchu ich do guľata nakrojte ostrým nožom a hrany rezu ešte roztiahnite od seba. 
Žĺtky vyšľahajte so zvyšným mliekom a vence potrite. Posypte mandľami a nechajte ešte asi 20 min. kysnúť. Potom ich položte na plech vyložený papierom na pečenie a v stredne teplej rúre pečte asi 25 min. Teplé potrite polevou z práškového cukru a 3 PL vody.

Žiadne komentáre: