27. 3. 2009

Domáci chlieb

Suroviny:1 kg chlebovej múky / hladká múka T-650/, droždie 1 aj 1/4 kocky, 1 KL sódy bicarbóny, 3 uvarené zemiaky /stredné - postrúhať /, 2 PL octu, 1 PL rasce, 1 PL soli  

Postup:Z 1 dcl vody a 1 PL cukru urobíme z droždia kvások. Zo všetkých surovín pripravíme husté cesto. Vo veľkej mise ho miesime asi 20 minút. Cesto je husté, preto doporučujem dať misu na stoličku a postojačky oboma rukami vypracovať. Necháme ho kysnúť asi 3/4 hod. Opäť ho na doske pregúľame, urobíme bochník a dáme na pekáč. Pod bochníkom pomúčime. Cesto na husto popicháme ihlicou a necháme ho opäť trošku podkysnúť. El. trúru si dáme vyhriať na 210 °C, bochník potrieme čistou vodou a dáme piecť. Keď je povrch trošku začervenalý stiahneme teplotu na cca 160°C a necháme dopiecť. po vybratí chleba z rúry potrieme vodou.

Žiadne komentáre: