27. 3. 2017

Ríbezľové rezy

Cesto: 5 vajec, 130g práškového cukru, 120g hrubej múky, ¼ lyžičky prášku do pečiva, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu, šťava z ríbezlí na pokvapkanie cesta.
Plnka: 200 ml mlieka, 2 žĺtky, 2 lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 100 g práškového cukru, 150 masla alebo rastlinného tuku, 400 g ríbezlí, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 lyžica práškového cukru
Žĺtky vymiešame s polovicou cukru, druhú polovicu zašľaháme do tuhého snehu, ktorý pripravíme z piatich bielkov. Do vymiešaných  žĺtkov striedavo pridávame sneh a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme  na vymastený a vysypaný plech a upečieme vo vopred vyhriatej rúre. Upečené cesto vyklopíme na dosku, necháme vychladnúť, pokvapkáme šťavou z ríbezlí a prekrojíme pozdĺžne na dve časti.
V malom množstve z odmeraného mlieka rozhabarkujeme žĺtky, hladkú múku, 1/3 cukru a vanilkový cukor. Vlejeme do ostatného rozohriateho mlieka, za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Maslo vymiešame dopenista, pridáme zvyšný cukor a po malých častiach vychladnutý krém. Dobre premiešame a necháme stuhnúť. Pripravenou plnkou natrieme prvý plát upečeného cesta, na to rozložíme umyté ríbezle  a prikryjeme druhým plátom. Odložíme do chladu na 20 minút. Na záver povrch potrieme osladenou šľahačkou a ozdobíme ríbezľami.

Žiadne komentáre: