25. 3. 2017

Vanilková zmrzlina s rebarborou

Suroviny pre 4 osoby :400 g rebarbory, 250 g jahôd, 4 lyžice cukru, šťava z 1 citrónu, 3 lyžice solamylu
na cesto:125 g múky, 40 g cukru, 60 g masla, 1 malé vajce, práškový cukor
naviac:4 kopčeky vanilkovej zmrzliny, niekoľko lístkov mäty
Rapíky rebarbory olúpeme, konce odrežeme a nakrájame na valčeky. Jahody umyjeme a rozštvrtíme. Rebarboru uvedieme do varu s 250 ml vody, cukrom a citrónovou šťavou a asi 3 minúty varíme klokotom. Pridáme jahody. Solamyl rozmiešame v studenej vode. Hrniec stiahneme z platne, vmiešame solamyl. Ešte raz necháme prejsť varom a dáme vychladnúť. Kompót uložíme približne na 2 hodiny do chladničky.
Premiešame múku, cukor, maslo a vajce a vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a na 30 minút položíme do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto rozváľame na pomúčenej doske a formičkami z neho vypicháme zajačikov. Plech vyložíme papierom na pečenie, rozložíme na ňom zajačikov a 10 minút pečieme dozlatova v rúre. Posypeme práškovým cukrom. Kompót rozdelíme na taniere, na každý potom do prostriedku dáme jeden veľký kopček vanilkovej zmrzliny. 

Žiadne komentáre: