27. 3. 2017

Dezert z datlí a vlašských orechov

Pre 8 osob: 120 g posekanych vlasskych orechov, 150 g datli, 225 g praskoveho cukru, 5 bielkov, 25 g kakaa
Mokka krem: 450 g praskoveho cukru, 5 PL horucej ciernej kavy, 90 g masla, 45 g kakaa
Niekolko vlasskych orechov a datli si odlozime nabok na ozdobenie. Ostatne posekame na vacsie kusky. Posekane orechy oprazime na panvici dozlatista, obcas premiesame a napokon odstavime. Na dva plechy polozime pergamenovy papier alebo alobal. Podla taniera s priemerom 23 na ne nakreslime kruhy. Vo velkej mise rucnym slahacom vyslahame tuhy sneh z bielkov. Postupne prisypavame praskovym cukor a stale slahame, kym sa vsetok cukor nerozpusti. Do malej misky dame pokrajane datle, pridame 4 Pl snehu a vsetko premiesame. Potom tuto hmotu spolu s kakaom a oprazenymi orechmi opatrne vmiesame do zvysnej casti snehu. Takto pripravenu hmotu rozdelime do kruhov na plechoch a sirokym nozom rozotrieme. Obidva plechy vlozime do rury predhriatej na 180 stupnov a zapekame 15 minut. Plechy nechame 10 minut chladnut, platy opatrne odlepime a polozime na mriezku. Ked su platy studene, pripravime mokka krem. V mise rucnym slahacom vyslahame 450 g preosiateho praskoveho cukru, 90 g masla, 45 g kakaa a 5 PL horucej ciernej kavy. Jeden bielkovy plat polozime na podnos hladkou stranou doli. Rovnomerne ho potrieme kremom v hrubke 1 cm. Druhym platom plnku prikryjeme a jemne pritlacime.

Žiadne komentáre: