6. 11. 2010

Veľkonočný veniec

300 g polohrubej múky, štipka soli, 90 g práškového cukru, 2 žĺtky, 30 g droždia, 150 ml mlieka, 2 lyžičky kryštálového cukru, vajce na potretie, čokoládová poleva, čokoládové vajíčka na ozdobenie

Z mlieka, droždia a kryštálového cukru pripravíme kvások.Po vykysnutí prelejeme do misy a preosejeme k nemu múku,práškový cukor a soľ, pridáme žĺtky. Vypracujeme hladké cesto,ktoré necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na päť častí. Z každej časti vyvaľkáme dlhší prameň a všetky pramene spolu prepletieme do vrkoča. Vrkoč zvinieme do venca a potrieme rozšľahaným vajcom. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Čokoládovú polevu rozpustíme podľa návodu a polejeme ňou upečený veniec. Na ešte nestuhnutú polevu nasypeme čokoládové vajíčka a necháme úplne stuhnúť.

Žiadne komentáre: