4. 11. 2010

Torta s kyslou smotanou

6 vajec, 220 g kryštálového cukru, 220 g mletých vlašských orechov, lyžička mletej kávy, 250 ml kyslej smotany, balíček vanilínového cukru, černicový sirup, ovocie podľa chuti na ozdobenie, šľahačka na ozdobenie, maslo na vymastenie, polohrubá múka na vysypanie formy

Vajcia rozbijeme a žĺtky vymiešame so 120 g cukru dopenista. Pridáme 120 g mletých orechov,kávu a opatrne zapracujeme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme maslom,vysypeme múkou a prelejeme do nej cesto. Pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Vychladnutý korpus vodorovne prerežeme na dve polovice. Obe časti korpusu otočíme reznou stranou hore a pokvapkáme sirupom. Kyslú smotanu zmiešame so zvyšným cukrom, vanilínovým cukrom a s orechmi. Smotanový krém nanesieme na spodnú časť korpusu a zakryjeme hornou polovicou.Vrch torty jemne pokvapkáme sirupom a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Vychladnutú tortu pred podávaním ozdobíme šľahačkou a ovocím podľa chuti.

Žiadne komentáre: