30. 8. 2016

Zbojnícka – živánska pečienka

1/4 kg mäsa (odležanej sviečkovice., bravčového alebo baranieho pliecka, krkovičky, kúsok pečene)., 20 g údenej slaniny., 2 zeleninové papriky., 1 veľká cibuľa., 2 očistené zemiaky., 1 zeler., mleté čierne korenie., mleté nové korenie., mletá sladká červená paprika., mleté borievky., rozotrený cesnak., olej., zelená petržlenová a zeleninová vňať., soľ.,
Najdôležitejšie je všetko najskôr dobre namoriť. Z mäsa narežeme guľaté rezne, hrubé asi 2 cm, a zľahka ich naklepeme. Cibuľu, zeler a zeleninovú papriku očistíme a nakrájame na kolieska. Slaninu nakrájame na tenké plátky a uložíme na dno porcelánovej alebo kameninovej nádoby, posypeme zelenou petržlenovou a zelerovou vňaťou, posekanou nadrobno na to uložíme plátky cibule a na ne mäso, každú vrstvu posolíme a okoreníme, jednotlivé vrstvy striedame. Navrch dáme plátky slaniny, zaťažíme a dáme do chladničky alebo do chladnej komory odležať na 24 hodín. Ak ideme do prírody autom, vezmeme so sebou celú nádobu s morenými dobrotami a na mieste napichujeme na ražeň striedavo mäso cibuľu, zeler, slaninu, zeleninovú papriku, slaninu, cibuľu, mäso atď. Ražeň zabalíme do alobalovej fólie a previažeme tenkým drôtom. Nezaväzujeme pritesno, počítame s tým, že obsah sa bude teplom rozpínať. Konce drôtu stiahneme kliešťami, aby nevytiekla šťava. Hneď po príchode rozložíme oheň, aby sme čím skôr mali žeravú pahrebu, nad ktorou potom otáčame ražňom. Približne po pol druha hodiny môžeme preseknutím drôtu opatrne otvoriť. Koniec ražňa vložíme do pekáča, kam vytečie šťava, postupne tam zošuchneme mäso aj s prílohami. Podávame s krajcom chleba.
Zbojnícku pečienku môžme piecť aj bez ražňa. Všetky suroviny poukladáme do alobalovej fólie, ktorú dobre pozahýbame. Pečieme v horúcej pahrebe, čo trvá asi 30 minút. Napokon aj doma bez pahreby si môžeme pripraviť idylickú živánsku pečienku v pekáči alebo nádobe z ohňovzdorného skla. Na dno dáme plátky slaniny, na ne naukladáme všetko ostatné, podlejeme červeným vínom a prikryté dusíme v horúcej rúre do mäkka.
Zapíjame dobrým bielym suchým vínom.

(2 porcie / 1 porcia 1348 kJ – 322 kcal., B – 26,0 g., T – 18,0 g., S – 14,0 g)

Žiadne komentáre: