200
g odležanej hovädzej sviečkovice alebo roštenky., 100 g
slnečnicového oleja., kečup., sterilizované cibuľky., papričky.,
sterilizované lečo, strúhaný chren., pokrájaná cibuľa., cesnak
rozličné hotové pikantné omáčky., mleté čierne korenie., soľ.,
Do
stredu stola postavíme špeciálny liehový varič. Na kovovú
mriežku alebo kovovú trojnožku dáme hlbšiu panvicu z mosadze, z
medi alebo z nehrdzavejúcej ocele a nalejeme do nej olej, v ktorom
budeme oprážať kúsky mäsa. Mäso nakrájame na tenké drobné
kúsky a osušíme papierovou servítkou. Kúsky mäsa nemajú byť
priveľké ani hrubé, ináč b sa na povrchu spálili a vnútri by
zostali neprepražené. Vrstva tuku má prekrývať kúsky mäsa
ktorého naraz nemôžeme dať do panvice veľa, pretože by sa
znížila teplota oleja a mäso by sa nepražilo. Do horúceho oleja
dáme 1 strúčik rozotretého cesnaku. Na začiatku zohrejeme olej
na silnejšom tepelnom zdroji. Každý spolustolovník dostane 2 malé
tanieriky – na jednom má kúsky surového mäsa a na druhý
si vyberá hotové kúsky upraženého mäsa, ako aj pikantné
prílohy. Ďalej dostane 2 dvojzubé dlhé vidličky s rúčkou.
Kúsok
mäsa okoreníme, napichneme na vidličku a opražíme v horúcom
tuku. Nádobka s olejom sa zohrieva plameňom z liehového kahanca.
Každý si vlastnoručne opráži svoj kúsok mäsa, horúcu
vidličku, s ktorou narába v oleji, vymení za studenú a ňou si
preloží mäso na svoj tanier alebo ho namočí do pripravených
omáčok horčice, kečupu, chrenu atď. a posolí. Mäso solíme až
po opražení. Keby olej striekal, vložíme doň kúsok kôrky z
chleba. Prílohy a pikantné omáčky sú rozostavené na stole a
každý si vyberá podľa ľubovôle. Zajedá sa k tomu biely chlieb.
Príjemnú atmosféru tejto hostiny v pološere dopĺňa dobré
červené víno.
Energetické
hodnoty chleba, zeleninových príloh nie sú započítané.
(2
porcie / 1 porcia 937 kJ – 223 kcal., B – 19,4 g., T – 16,1 g.,
S – 0,0 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára