30. 8. 2016

Burgundské foundue

200 g odležanej hovädzej sviečkovice alebo roštenky., 100 g slnečnicového oleja., kečup., sterilizované cibuľky., papričky., sterilizované lečo, strúhaný chren., pokrájaná cibuľa., cesnak rozličné hotové pikantné omáčky., mleté čierne korenie., soľ.,
Do stredu stola postavíme špeciálny liehový varič. Na kovovú mriežku alebo kovovú trojnožku dáme hlbšiu panvicu z mosadze, z medi alebo z nehrdzavejúcej ocele a nalejeme do nej olej, v ktorom budeme oprážať kúsky mäsa. Mäso nakrájame na tenké drobné kúsky a osušíme papierovou servítkou. Kúsky mäsa nemajú byť priveľké ani hrubé, ináč b sa na povrchu spálili a vnútri by zostali neprepražené. Vrstva tuku má prekrývať kúsky mäsa ktorého naraz nemôžeme dať do panvice veľa, pretože by sa znížila teplota oleja a mäso by sa nepražilo. Do horúceho oleja dáme 1 strúčik rozotretého cesnaku. Na začiatku zohrejeme olej na silnejšom tepelnom zdroji. Každý spolustolovník dostane 2 malé tanieriky –  na jednom má kúsky surového mäsa a na druhý si vyberá hotové kúsky upraženého mäsa, ako aj pikantné prílohy. Ďalej dostane 2 dvojzubé dlhé vidličky s rúčkou.
Kúsok mäsa okoreníme, napichneme na vidličku a opražíme v horúcom tuku. Nádobka s olejom sa zohrieva plameňom z liehového kahanca. Každý si vlastnoručne opráži svoj kúsok mäsa, horúcu vidličku, s ktorou narába v oleji, vymení za studenú a ňou si preloží mäso na svoj tanier alebo ho namočí do pripravených omáčok horčice, kečupu, chrenu atď. a posolí. Mäso solíme až po opražení. Keby olej striekal, vložíme doň kúsok kôrky z chleba. Prílohy a pikantné omáčky sú rozostavené na stole a každý si vyberá podľa ľubovôle. Zajedá sa k tomu biely chlieb. Príjemnú atmosféru tejto hostiny v pološere dopĺňa dobré červené víno.
Energetické hodnoty chleba, zeleninových príloh nie sú započítané.

(2 porcie / 1 porcia 937 kJ – 223 kcal., B – 19,4 g., T – 16,1 g., S – 0,0 g)

Žiadne komentáre: