30. 8. 2016

Banániky s vanilkovým alebo tvarohovým krémom

50 g hrubej múky., 1 vajce., 1 bielok., 20 g rastlinného tuku., 80 g vody., na hrot noža kypriaceho prášku do pečiva., 125 g egalizovaného mlieka., 10 g maizeny., dreň zo 1/4 tyčinky vanilky alebo 1 lyžička kakaa., si 10 kvapiek tekutého neenergetického umelého sladidla., 100 g čerstvého tvarohu.,
V hrnci necháme zovrieť posolenú vodu s tukom a preosejeme do nej múku. Varíme za stáleho miešania, až sa cesto nechytá na varešku ani na hrniec. Necháme čiastočne vychladnúť, potom zamiešame celé vajce a na hrot noža kypriaceho prášku. Cesto naplníme plátenné vrecko a ozdobíme špicom striekame šištičky alebo banániky na plech vymastený tukom. Pečieme v horúcej rúre 25 minút. Rúru prvých 8 – 10 minút neotvárame, aby cesto ochladením nespadlo. Po vychladnutí banániky rozrežeme a naplníme vanilkovým alebo tvarohovým krémom.
Vanilkový krém: Maizenu zamiešame v 1/2 dl mlieka, vlejeme za stáleho miešania do zvyšku vriaceho mlieka a povaríme. Osladíme podľa chuti umelým sladidlom (asi 10 – 12 kvapiek) a primiešame dreň vanilky alebo 1 lyžičku kakaa. Bielok ušľaháme a tuhý sneh vmiešame do horúceho krému. Po vychladnutí naplníme banániky.
(8 porcie / 1 porcia 310 kJ – 74 kcal., B – 4,4 g., T – 3,2 g., S – 7,0 g)
Tvarohový krém: Uvaríme krém, (ako vanilkový), len namiesto bielka vmiešame pretretý tvaroh, ktorý vyšľaháe alebo zmixujeme s krémom.

(1 porcia 310 kJ – 7 kcal., B – 4,4 g., T – 3,2 g., S – 7,0 g)

Žiadne komentáre: