30. 8. 2016

Pikantný guláš s fazuľou

100 g hnedej fazule., 100 g hovädzieho mäsa predného alebo z glejovky (možno nahradiť baraním alebo teľacím mäsom)., 1 lyžička slnečnicového oleja., 1 veľká cibuľa., 1/2 strúčika cesnaku., 2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky., 10 g hladkej múky., 2 rajčiaky., 1 lyžička majoránu., 2 červené zeleninové papriky., 1/2 feferónky bez zrniek., 50 g jogurtu alebo kyslej smotany., mleté čierne korenie., vývar z kostí., voda., soľ.,
Večer pred prípravou namočíme fazuľu do vody, aby napučala. Cibuľu speníme na oleji, pridáme 1 lyžicu vývaru a podusíme ju. Pridáme cesnak rozotretý s soľou, mletú sladkú červenú papriku a mäso pokrájané na kocky. Poprášime múkou, pridáme pokrájaný rajčiaky, majorán, zvyšok vývaru a 1 hodinu dusíme na miernom ohni. Primiešame napučanú fazuľu a za stáleho miešania dusíme ešte 45 – 60 minút. Pridáme feferónku, posolíme a dusíme ďalších 15 minút. prípadne aj dlhšie, až kým mäso nezmäkne.Podávame trochu nezvyčajne. Na veľký tanier urobíme veniec z udusenej posolenej ryže a do stredu dáme guláš s fazuľou, navrchu ozdobíme jogurtom. Jedlo obsahuje málo tuku a veľa vlákniny.

(2 porcie / 1 porcia 1541 kJ – 368 kcal., B – 26,0 g., T – 8,0 g., S – 48,0 g)

Žiadne komentáre: