31. 8. 2016

Gulášová polievka

200 g hovädzieho mäsa., najlepšie z glejovky, zo svaloviny lýtok alebo pliecka alebo z rebier., 20 g bravčovej masti alebo oleja., 1 cibuľa., 1/2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky., štipka mletej štipľavej červenej papriky., 100 g zemiakov., 1/4 feferónky., 1 rajčiak., 1 zeleninová paprika., 1/2 strúčika cesnaku., majorán., rasca., mleté čierne korenie., vývar z kostí alebo voda., soľ.,
Mäso pokrájame na približne rovnaké kocky. Na rozohriatom tuku opražíme do zlata cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mletú papriku a zamiešame. Vložíme mäso, pokrájanú zeleninovú papriku a rajčiak pokrájaný na štvrtky, rozotretý cesnak a ostatné koreniny a posolíme. Dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby dolievame vývar alebo horúcu vodu, prípadne vodu zo zemiakov, ktoré očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme osobitne. Keď je mäso mäkké, pridáme doň zemiaky., podľa potreby dolejeme vývar alebo vodu, dosolíme a dokoreníme.  Podávame s chlebom.

(2 porcie / 1 porcia 1201 kJ – 287 kcal., B – 16,4 g., T – 11,2 g., S – 37,2 g)

Žiadne komentáre: