Suroviny: Cesto : 50 dkg hrubej múky,0,3 dcl vlažného mlieka,12 dkg masla alebo margarínu,10 dkg práškového cukru,3 dkg droždia,2 žĺtky,20 dkg masla,štipka soli,postrúhaná citronová kôra
Plnky:Maková : 20 dkg pomletého maku,0,2 dcl mlieka - dáme variť,12 dkg práškového cukru,10 gr. masla,1/2 bal. vanílkového cukru,postrúhaná citronová kôra
Orechová : 18 dkg pomletých orechov,0,2 dcl mlieka - dáme variť,3 dkg jemnej strúhanky,8 gr práš. cukru,1/2 bal. vanílkového cukru,postrúhaná citronová kôra,
Plnky necháme vychladnúť.
Tvarohová : 30 dkg obyčajného tvarohu,8 dkg práš. cukru,8 gr masla,30 gr hrozienok,2 vajcia - bielky vyšlaháme,1 vanílkový cukor,postrúhaná citronová kôra
Z časti mlieka, cukru, trošku múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykvasení zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, necháme vykvasiť. Po vykvasení rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov. 4 z nich rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prvý plát uložíme na vymastený plech a potrieme makovou plnkou, dáme ďalší plát potrieme lekvárovou plnkou, tretí plát orechovou a štvrtý plát tvarohovou plnkou. Tento pokryjeme mriežkou ušúlanou z 5-teho bochníka. Celý koláč potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára