20. 1. 2010

Oblíž – prst

Postup: Vyšľaháme 5 žĺtkov, 10 dkg kryštálového cukru a 5 polievkových lyžíc vody.Zvlášť vyšľaháme z bielkov a 10 dkg kryštálového cukru tuhý sneh, pridáme do žĺtkov, premiešame, pridáme 16 dkg polohrubej múky, 2 polievkové lyžice kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva – upečieme piškótový plát. 1. plnka: uvaríme 1/2 l mlieka, 5 žĺtkov a 4 polievkové lyžice hladkej múky na kašu, ktorú necháme skoro vychladnúť. Zvlášť vymiešame 25 dkg masla, 1 vanilkový cukor, 12 dkg práškového cukru, spojíme s kašou, dobre prešľaháme a natrieme na vychladnutý rez. Na krém poukladáme odkvapkané kompótové ovocie (marhule, jahody) a natrieme 2. plnkou: Vyšľaháme sneh z 5 bielkov a 30 dkg kryštálového cukru, do ktorého pridáme trochu šťavy z kompótu a vyšľaháme nad parou. Po natretí snehom nastrúhame čokoládu. Koláč krájame mokrým nožom.

Žiadne komentáre: