1/2 l mlieka alebo sladkej smotany, 4 žĺtky, 80 dag cukru, 1 vanilku
Vo vhodnej nádobe ušľaháme v mlieku alebo sladkej smotane žĺtky, cukor a rozkrojený struk vanilky. Krém šľaháme a ohrievame, kým zhustne. Nesmie sa však variť. Potom zmes ochladíme vo vode a nalejeme buď do strojčeka, alebo do patentnej kanvy na mlieko. Túto vkladáme do dreveného džberka, v ktorom je drobný ľad, posypaný červenou soľou. Kanvu, ktorá je ľadom pevne obložená, rýchle otáčame a občas pootvoríme, aby sme mohli drevenou lyžicou zoškriabať mrznúcu hmotu, keď ju chceme rovnomerne zmraziť ako po stenách, tak i v prostriedku. Čas zmrazovania trvá priemerne 25 - 30 minút. Keď sa ľad rozpúšťa, prisypávame nový a prisáľame ho. Keď je zmrzlina stuhnutá, podávame ju.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára