6 citrónov, 160 g cukru, pol litra sódy
Fľašu sódy strčíme do mrazničky na polhodinu, kým na ňu príde rad. Citróny dôkladne umyjeme v horúcej vode a vyšúchame drsnou stranou kuchynskej špongie. Z citrónov ostrúhame kôru – malým strúhadlom, na každom mieste jeden ťah, ktorým získame len žltú kôru, bielu necháme tam, kde je. Z citrónov vytlačíme šťavu a zrniečka, oddelíme šťavu od zrniečok, zrniečka zahodíme. V hrnci zohrievame šťavu, kôru a cukor, kým sa cukor rozpustí. Necháme vychladnúť.Tá vec, ktorú civilizovaný svet nazýva sorbet, je tvorená ľadovými vločkami prekladanými vzduchom. Vzduch do zmesi dostaneme pomocou pravidelného miešania – každú celú hodinu v smere hodinových ručičiek, každú polhodinu proti smeru hodinových ručičiek.
Citrónový sirup zriedime vychladenou sódou a strčíme do mrazničky. V nádobe treba mať rezervu, lebo táto podivná zmes rastie.
Citrónová dreň môže byť základom pre akékoľvek ochutenie, najlepšie ovocím roztlačeným vidličkou. Ovocie pridáme do sirupu pred doliatím sódy.
Citrónová dreň môže byť základom pre akékoľvek ochutenie, najlepšie ovocím roztlačeným vidličkou. Ovocie pridáme do sirupu pred doliatím sódy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára