20. 5. 2013

Teľacia hruď plnená

1 kg pripravenej teľacej hrudi, soľ, šťava z 0,5 citróna
plnka : 3 suché žemle, ¼ l mlieka, ½ cibule,  lyžičky posekanej petržlenovej vňate, lyžica masla, 125 g mletého mäsa, 2 vajcia oddelené, štipka soli a muškátového kvetu. Na pečenie: 40 g masla, cibuľa, žltá mrkva, rajčiak, plátok zeleru, trocha mletej papriky, vývar, 1/8 l kyslej smotany

Mäso neumývame, len handrou vyutierame, vyklepeme, osolíme, nakvapkáme citrónovú šťavu. Žemle pokrájame na malé kocky, navlhčíme mliekom a spolu s posekanou cibuľou podusíme v masle. Mleté mäso zmiešame s petržlenovou vňaťou, po vychladnutí pridáme ostatné prísady aj s ušľachtilým snehom. Všetko zľahka premiešame. Naplníme tým teľaciu hruď, zaviažeme silnou niťou a v hrnci upečieme. Zvlášť je chrumkavé mäso, keď sa v rúre pečie za častého oblievania. Šťavu zalejeme trochou vody, spojíme len so smotanou, precedíme a pridáme k mäsu pri servírovaní. Ak mäso nožnicami pred pečením narežeme, lepšie sa bude krájať. Čas pečenia 1,5 hodiny. K mäsu sa hodí zemiakový šalát alebo halušky.

Žiadne komentáre: