morka ( 3-4 kg), soľ
plnka: 250 g mletého teľacieho a 250 g mletého bravčového mäsa, lyžička pokrájanej cibule a lyžička pokrájanej petržlenovej vňate, 20 g masla, namočená, vytlačená žemľa, štipka soli, korenia, majoránu, niekoľko zrniek borievky, 3 vajcia, veľký plát slaniny
na polievanie 100 g masla
šťava: lyžica maizeny, 3 lyžice pochúťkovej smotany, trochu mäsového vývaru - bujónu
Pripravenú morku umyjeme, osušíme, zvnútra nasolíme.
Všetky prísady na plnku zmiešame s morčacou pečeňou pokrájanou na drobno, ochutíme a zmes naplníme do morky. Morku drezírujeme ( zviažeme a zašijeme), obalíme plátom slaniny, ktorý uviažeme, dáme na rošt nad panvicou do studenej rúry. Polejeme asi ½ l horúcej vody, po 30 minútach polejeme horúcou masťou a pečieme asi 2 ½ až 3 hodiny, 10 minút pred koncom pečenia dáme preč plát slaniny a morku pečieme do zlatista. Výpek odstránime, pridáme maizenu rozmiešanú v studenej vode, smotanu a vývar, šťavu privedieme do varu a precedíme. Po upečení plnku pokrájame na plátky a obložíme morku. Polejeme šťavou. Elektrická rúra 200-220 stupňov , plynová rúra stupeň 3-4.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára