1. 3. 2017

Zemiakové cesto na šúľance a pirohy

1,250 kg zemiakov, 300 g hrubej muky, vajce, pol KL soli, 1  kopcovita lyzica krupice, 1 PL maizeny, 3 PL oleja
Zemiaky dobre umyjeme a uvarime v supke. Uvarene zemiaky osupeme a pretlacime cez sitko. Pridame muku premiesanu s maizenou, krupicou a solou, rozslahane vajicko a olej a vypracujeme hladke cesto. Miesime ho rukami na pomucenej doske. Na sulance si z cesta na pomucenej doske najskor usulame dlhsie ako prst hrube sulky, pokrajame ich na 3 cm dlhe kusky, ktore v rukach usulame na sulance. Vkladame ich do vriacej osolenej vody a varime 8 minut. Uvarene mozeme zlahka oplachnut pod tecucou vodou, potom ich posypeme zomletym makom premiesanym s praskovym cukrom a na tanieri polejeme maslom. Na pirohy cesto vyvalkame na hrubku 5 mm, pokrajame na stvorce, do ich stredu  poukladame kopky lekvaru, okraje cesta potrieme rozslahanym vajickom a cesto prelozime tak, aby vznikol trojuholnik, a okraje popritlacame. Varime v osolenej vode 10 minut.

Žiadne komentáre: