500 g hladkej muky, 100 g hrubej muky, 500 g hery, zltok, stipka soli, 1 ml octu, 1/4 l vody
Z vychladenej hery vymiesime prvu zlozku tukovy stvorec. Z ostatnej muky, soli, octu a vody vymiesime druhu cast cesta, cize vodove. Miesime uplne dohladka, az sa prestane lepit na steny, potom ho rozvalkame a zabalime do neho tukovy stvorec. Opat rozvalkame na presny obdlzni, ktory prekladame na tretiny. Zlozene cesto dame odpocinut na 20 minut do chladnicky, potom opat rozvalkame na obdlznik a zlozime. Skladanie by sme mali opakovat trikrat a zakazdym dodrzime 20 minutove prestavky. Takto vytvorime tenke vrstvy, ked vodove cesto brani spojeniu tukovych vrstiev. Pri peceni sa z tuku odparuje vody a tato para dviha jednotlive vrstvy cesta, cim vznika listkovanie. Teplota pri peceni musi byt spociatku vyssia 200 stupnov, aby sa cim skor uvolnilo dostatocne mnozstvo pary na rozdelenie vrstviev. Mensie kolaciky pecieme 15 minut, ale pri peceni plnenych zavinov teplotu po 15 minutach znizime na 160 stupnov a dopecieme podla potreby. Spolu by to malo byt asi 45 minut.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára