16. 8. 2016

Špenátový nákyp

300 g zmrazeného špenátu., 1 malá cibuľa., 20 g rastlinného tuku., 1 dl smotany., 15 g hladkej múky., 2 vajcia., 30 g parmezánu, tuk na vymastenie nádoby., 10 g masla., 10 g strúhanky., muškátový orech., mleté biele korenie., 1 dl horúceho vývaru alebo vody., soľ.,
Cibuľu pokrájame nadrobno, speníme na tuku, pražíme ešte 5 minút, zalejeme vývarom varíme 5 minút, pridáme špenát a na miernom ohni dusíme 15 minút. Zmiešame žĺtky, smotanu, hladkú múku, 20 g strúhaného parmezánu a nalejeme na špenát, posolíme, okoreníme, nastrúhame trochu muškátového orecha a premiešame. Bielok vyšľaháme a primiešame do špenátovej masy. Ohňovzdornú nádobu vymastíme tukom, naplníme špenátovou masou, posypeme strúhankou a zvyškom strúhaného parmezánu a navrch uložíme drobné vločky masla. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút. Podávame k teľaciemu alebo bravčovému mäsu s varenými zemiakmi.

(2 porcie / 1 porcia 1604 kJ – 383 kcal., B – 16,6 g., T – 26,6 g., S – 19,4 g)

Žiadne komentáre: