4. 3. 2017

Špargľová polievka s teľacími haluškami

1,5 kg bielej, zelenej alebo miešanej špargle,200 g teľacieho pliecka, 200 g hrášku,1 vajce, 1 rožok (alebo iné pečivo),1,5 dl kyslej smotany, 1 dl mlieka na navlhčenie pečiva,3 lyžice hrubej múky, 1,5 l vody,10 g margarínu Saga Vita (alebo inej značky),1 lyžička posekanej petržlenovej vňate,štipka cukru, štipka mletého bieleho korenia,štipka muškátového kvetu, štipka citrónovej kôry, soľ
Špargľu umyjeme, očistíme a odrežeme spodnú časť. Zvyšné časti necháme zovrieť v posolenej vode so štipkou cukru a margarínom a ďalej varíme asi 15 minút. Stonky špargle nakrájame na 3 cm kúsky. Vývar scedíme, pridáme doň kúsky špargle a hrášok a spolu varíme. Keď sú oba druhy zeleniny mäkké, polovicu z nich vyberieme a odložíme. Z vývaru a zvyšnej špargle s hráškom pripravíme pyré. Vložíme doň odkvapkané teľacie halušky a špargľu s hráškom, ktoré sme odložili. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Teľacie halušky:Pečivo navlhčíme mliekom, spolu s teľacím mäsom zomelieme,pridáme žĺtok, muškátový kvet, mleté biele korenie, hrubú múku,citrónovú kôru, posekanú petržlenovú vňať a premiešame. Z bielka  ušľaháme sneh, ktorý vareškou primiešame k ochutenému mäsu.
Dvoma lyžičkami, ktoré občas namočíme do vlažnej vody, tvarujeme z masy halušky a ukladáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme na miernom ohni asi 10 minút.

Žiadne komentáre: