500 g hladkej chlebovej muky, 7 g susenych kvasnic, 1 1/2 lyzicky soli, asi 3 dl vlaznej vody
Do vacsej misky nasypeme muku, premiesame so solou a susenymi kvasnicami. Prstami premiesame. Postupne prelejeme vodou a miesame varechou. Potom miesime rukou a podla potreby poprasime mukou, aby sa cesto nelepilo. Pracovnu dosku poprasime mukou a vyklopime na nu cesto. Pokracujeme v mieseni, pokrym cesto nie je hladke, ale nie velmi tuhe. Musi byt elasticke a pruzne. Cesto stlacime palcom - ked skoci naspat, je uz hotove. Pomucime cistu misku a vlozime do nej bochnik cesta. Vrch poprasime mukou a prikryjeme priesvitnou foliou. Odlozime na teple miesto vykysnut. Cesto by po hodine malo zvacsit svoj objem na dvojnasobok. Z rury ho vyberieme, prstom do cesta urobime jamku a pockame 5-10 minut. Ked jamka nezmizne, cesto je pripravene na dalsie spracovanie. Este raz ho kratko premiesime a nechame oddychovat. Cesto rozdelime na 2-4 bochniky a na pomucenej doske vyvalkame kruhy. Polozime ich na slabo pomuceny plech. Oblozenie: Kazdy kruh natrime 2 cm od okraja ochutenym rajciakovym rozvarkom alebo kecupom. Potom rovnomerne posypeme nahrubo nastruhanou mozzarellou, alebo inym syrom, nakrajanym cesnakom a platkami rajcin. Vrch posypeme rozmrvenou bazalkou, trochou syra. Ak pouzijeme cerstvu nasekanu bazalku, dame ju na upecenu pizzu. Peceme ju vo vyhriatej rure 15-25 minut. Plnka musi bublat a okraje cesta sa maju nafuknut a zozltnut. Oblozenie mozeme obmienat podla vlastnej predstavy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára