12. 3. 2017

Ovocný koblér

Na ovocie: 2 odkôstkované a nakrájané marhule, 1 hruška zbavená jadrovníka a natenko nakrájaná, 680 g černíc, 680 g čučoriedok, 680 g malín, 1 stonka rebarbory, 5 lyžíc cukru, balzamikový ocot 
Na obloženie: 110 g chladeného masla, 225 g múky s pridaným kypriacim práškom, 70 g cukru, veľkú štipku soli, 1,3 dl cmaru, trochu cukru na poprášenie 
Ako príloha: vanilková zmrzlina
Rúru predhrejeme na 170 °C. Ovocie vložíme do panvice spolu s cukrom a balzamikovým octom. Panvicu dáme na sporák a opatrne varíme, kým bobuľovité ovocie nezačne púšťať šťavu. Vlejeme do ohňovzdorného pekáča. Medzitým si prichystáme obloženie. Studené maslo rozotrieme s múkou, kým zmes nezíska konzistenciu ako čerstvé chlebové omrvinky. Pridáme cukor a soľ, zamiešame, pridáme cmar a vyformujeme kyprú, sypkú zmes. Sformujeme z cesta guľôčky a náhodne ich porozkladáme na horúce ovocie. Posypeme ešte troškou cukru a pečieme v rúre zhruba 30 minút, kým guľôčky nezozlátnu. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Žiadne komentáre: