11. 3. 2017

Jednoduché cesto na pizzu

Na 2 väčšie alebo 4 malé pizze: 260 g hladkej múky 100 ml (1/8 l) mlieka 50 g zmäknutého masla 1 vajce ,štipka soli, 2 ČL (1/2 bal) Kypriaceho prášku do pečiva
1. Do misy preosejeme múku. K múke pridáme všetky ostatné suroviny. Všetko dobre ručne premiesime až vznikne hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho 15-20 minút oddýchnuť.
2. Z cesta vyvaľkáme alebo rukou vytiahneme 4 malé alebo 2 veľké placky asi 0,5 cm vysoké. Placky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie – evtl. na plechu doformujeme placku prstami do požadovanej šírky a tvaru.
3. Placky potrieme olivovým olejom, kečupom, ozdobíme podľa chuti a dáme piecť pri teplote 180 – 200 °C po dobu 12-16 minút (nutné prispôsobiť výške a druhu oblohy a skúsenostiam s Vašou rúrou).
TIP: Pizzu doporučujeme ozdobiť: na placku potretú olivovým olejom a kečupom, alebo posypanú bazalkou naukladáme obľúbené suroviny ako napr. tuniaka z konzervy alebo tvrdú salámu, kolieska mozzarelly, paradajky, špenát, fazuľu .Na záver je dobré pizzu posypať strúhaným syrom.
TIP 2: Z tohto cesta môžeme robiť aj iné slané pokrmy ako pizzu – výborné sú taštičky alebo rohlíčky plnené napr. eidamom, nivou, slaninou, cibuľou alebo špenátovou náplňou. Taštičky a rohlíčky však pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom.

Žiadne komentáre: