11. 3. 2017

Odpaľované cesto

375 ml mlieka, 110 g masla alebo tuku,1 bal Vanilínového cukru ,200 g hrubej múky,4 vajcia
1. Do hrnca dáme mlieko, maslo a vanilínový cukor a dáme variť. Keď sa zmes začne variť, zamiešame múku a pri miernej teplote miešame, kým v hrnci nevznikne cesto, ktoré sa nelepí na steny.
2. Cesto necháme vychladnúť. Po vychladnutí zamiešame do cesta vajce - môžeme elektrickým šľahačom na najnižšom stupni otáčok.
3. S odpaľovaným cestom môžeme ďalej zaobchádzať trojakým spôsobom:
A) piecť – cesto dáme na vymazaný a múkou vysypaný plech buď ako tenkú placku na rezy alebo môžeme tvoriť venčeky, veterníky, labute, srdiečka apod. Pripravené plechy potom dáme piecť do rúry pri teplote cca 200 °C po dobu asi 20-25 minút. POZOR – počas pečenia sa nesmie otvárať rúra ! Upečené odpaľované cesto plníme napr. pudingovou náplňou.
B) vysmážať – v hrnci zahrejeme cca 1,5 litra fritovacieho oleja a z cesta vykrajujeme lyžičkou hrudky alebo ozdobnou striekacou pištoľou vytláčame do oleja prúžky cesta. (Cesto môžeme obohatiť tiež napr. hrozienkami) Vysmážame z oboch strán dozlata a potom zákusky vyberieme z oleja a osušíme na servítke. Môžeme obaliť v škoricovom cukre.
C) plniť na slano, napr. na párty – cesto pripravíme BEZ vanilínového cukru, inak úplne rovnako ako v návode a pečieme podľa bodu A) najlepšie v tvare malých veterníčkov alebo venčekov. Plníme napr. syrovou, salámovou alebo cesnakovou náplňou či obľúbenými pomazánkami.

Žiadne komentáre: