21. 3. 2017

Hrušková torta

Cesto: 150 g polohrubej múky, 30 g cukru, 100 g masla, žĺtok, lyžicu vínneho octu, tuk na vymazanie formy
Plnka: 800 g hrušiek, pohár červeného vína, 5 lyžíc kompótovej šťavy, 4 lyžice cukru, 450 g tvarohu, téglik kyslej smotany, 3 vajcia, 3 lyžice brusnicového kompótu
Vsetky prisady zmiesame, vypracujeme cesto, vytvarujeme ho do bochnika, zabalime do priesvitnej folie a nechame 30 minut odlezat v chladnicke. Dno okruhlej na pečenie vytrieme tukom. Cesto vyberieme z chladnicky, rozvalkame na pomucenom valceku na placku o nieco vacsiu, ako je dno formy. Cesto vlozime do formy a okraj vytiahneme po obvode do vysky 3 cm. Pecieme 15 minut v predhriatej rure pri teplote 170 stupnov.
Plnka: Hrusky umyjeme, olupeme, rozrezeme na polovicky a vyrezeme jadrovnik. Ovocie marinujeme v cervenom vine, kym neziska cervenu farbu. Polovicky hrusiek na povrchu vedla seba narezeme a poukladame na cesto narezanou okruhlou stranou hore. Rozmiesame tvaroh, smotanu, cukor, vajcia, pridame 5 lyzic kompotovej stavy a hmotu navrstvime na kolac s hruskami. Kolac opat opecieme v predhriatej rure pri teplote 170 stupnoch 30 minut. Brusnice nechame trochu odkvapkat a rovnomerne rozvrstvime na kolac po 20 minutach pecenia. Kolac dopecieme a na zaver poprasime praskovym cukrom s vanilkou.

Žiadne komentáre: