26. 1. 2011

Malinový likér

300 g malín, 150 g cukru, 1/2 l rumu, 200 ml cukrového roztoku.

Maliny očistite a vložte s cukrom do fľaše. Zalejte rumom a 8 týždňov nechajte lúhovať na slnečnom mieste. Neskôr roztok prefiltrujte cez jemné sito alebo šatku a zalejte cukrovým sirupom. Nechá sa ešte nejaký čas vyzrieť. 
Cukrový sirup:  250 g cukru sa povarí v 0,5 l vody a nechá sa vychladnúť. Na 700 ml alkoholu sa pridá asi 500 ml cukrového roztoku.

Likér Slzy čarodejnice

0,5 l čierneho piva, 3 vanilkové cukry, 100 g práškového cukru, 1,5 dl vodky
Pivo, vanilkový i práškový cukor varíme asi 20 minút a potom necháme zmes vychladnúť. Prilejeme vodku, premiešame, dáme do  fľaše a necháme odležať desať dní.Znalci sa dušujú, že Slzy čarodejnice pomáhajú pri jesenných depresiách.

Kávový likér

150 g kryštálového cukru, 1/8 l vody, 50 g mletej kávy, 1/4 l smotany, 3 dl vodky alebo iného destilátu

Cukor dáme do hrnčeka, zalejeme vodou, pomaly prevaríme na sirup a necháme ho vychladnúť. Vriacim mliekom prelejeme kávu, prikryjeme a necháme pol hodiny odstáť. Potom doplníme cukrovým sirupom, destilátom, premiešame a precedíme do fliaš. Uzavrieme ich a uložíme v chlade a temne. Necháme aspoň týždeň odležať.

Kakaový likér

50 dag kryštálového cukru, 100 g kakaa, 0,5 l čierneho piva, 1 vanilkový cukor, 3 dl vodky, trošku rumu
Cukor, kakao, pivo a vanilkový cukor vymiešame a necháme prejsť varom. Odstavíme a pridáme 3 dl vodky a trošku rumu. Vymiešame a nalejeme do fliaš.

Hruškový likér

600 g hrušiek, 200 g cukru, 750 ml vodky, 300 - 400 ml cukrového roztoku. 
Hrušky umyte, nešúpané pokrájajte na kúsky a odstráňte jadro. Spolu s cukrom a vodkou ich vložte do fľaše a nechajte stáť 6 týždňov na slnečnom mieste pri okne. Tekutinu prefiltrujte, pridajte cukrový roztok a prelejte do fliaš. (Likér bude chutnejší, ak sa s hruškami bude lúhovať aj plátok citróna, škorica a klinčeky).

Griotka

1 kg višní, 1/2 l - Rumu, 1/2 l - Vodky (alebo domácej bielej pálenky), 1 l - červeného vína, 1 kg kryštálového cukru, 3 cm celej škorice, 2 plátky citróna
Všetko dáme spolu do skleneného 4 l pohára, občas premiešame, necháme 4 týždne lúhovať. Potom precedíme do fliaš.

Domáci likér – Bejlís

2 sladené kondenzované mlieka, 2 nesladené zahusteného mlieka, 8 PL strúhaného kokosu, 2 vanilkové cukry, 1/2 l rumu

Konzervy sladeného kondenzovaného mlieka dajte do hrnca, zalejte vodou, aby boli potopené, a na miernom ohni varte asi 2 hod. Nechajte vychladnúť, v žiadnom prípade neotvárajte teplé! Na suchej teflonovej panvici opražte doružova strúhaný kokos a ešte teplý ho nalejte do misky, kam ste naliali dve nesladené mlieka. Nechajte 24 hod. v chladničke odpočinúť.
Na druhý deň zlejte cez plátno a dobre vyžmýkajte, kokos vyhoďte. Zmiešajte zvarené sladené mlieko, z ktorého sa vám urobil hustý karamel s kokosovým mliekom a vanilkovým cukrom. Najlepšie v mixéry a postupne prilievajte rum. Zlejte do fľašiek, skladujte v chlade.

Domáca griotka

1 kg vykôstkovaných višní, 1, 5 - 2 l rumu, kryštálový cukor
Do 3 l dajte vykôstkované višne, zasypte ich kryštálovým cukrom, a zalejte rumom. Nechajte minimálne dva týždne lúhovať - občas premiešajte. Hotovú griotku zlejte. Višne môžete použiť do koláčov, napríklad do stredu orechových, či iných guliek.

Čokoládový kokosový likér

6 žĺtkov, 250 g bielej čokolády, 1 Salko, 1 Tatra mlieko, 1 plechovka kokosového mlieka ( ja som zaliala 200 g kokosu 0,5 l plnotučného mlieka a nechala som odstáť), 1,5 dl bieleho rumu alebo koňaku, 1 dl kokosového likéru, 2 vanilínové cukre, 0,5 dl mlieka
Najprv spolu zmiešame Tatra mlieko, kokosové mlieko, mlieko, vanilínové cukre, roztopenú bielu čokoládu a 6 žĺtkov. Keď to máme rozmixované v miske alebo hrnci, položíme misku do horúceho vodného kúpeľa a šľaháme dovtedy, kým hmota nezhustne (nevaríme !).  Potom hmotu vyberieme z kúpeľa a vmiešame doň Salko, necháme to vychladnúť. Nakoniec vmiešame rum (koňak) a kokosový likér (alebo Malibu, ak ho má niekto doma) a dobre premiešame. Krém plníme do fliaš, ktoré skladujeme v chlade.

Čokoládový likér

150 g horkej čokolády, 50 g cukru, 3 dl mlieka, 1/4 l rumu alebo iného destilátu

Čokoládu rozlámeme do hrnčeka, pridáme cukor a necháme vo vodnom kúpeli zmaknúť, zriedime mliekom a povaríme, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom prilejeme rum, precedíme do fliaš a uzatvoríme ich. Uložíme v chlade a temne a necháme niekoľko dní odležať.