1. 10. 2009

Svadobný koláč

Suroviny: 3/4 l mlieko,200 g cukor kryštálový,2 bal. vanilkový cukor,štipka soľ,50 g droždie,múka hladká Špeciál podľa potreby (asi 1,30 kg),1 dl olej,2 lyžice polohrubá múka,2 vajcia,150 g hrozienka

Postup: Z 300 g múky, mlieka, droždia, cukru a hrozienok urobíme kvások. Necháme ho kysnúť až kým nezačne padať. Potom pridáme zvyšnú múku, vajcia, soľ, olej. Vymiesime husté cesto. Rozdelíme ho na 4 časti už keď je vykysnuté a pletieme ho do vrkoča. Na vymastenom plechu necháme ešte kysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Potom koláč potrieme vajcom a vložíme do horúcej rúry (250 °) na 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu na 200-180°, pečieme cca 45 minút.Veľkosť koláča závisí od toho z koľko mlieka miesime. Môžeme zakvasiť aj 1/2 l mlieka a suroviny potom prispôsobíme ( 1 vajce, 100 g hrozienok, 1/2 dl olej, 2 vanilky môžu ostať) múka na kvások asi 250 g. Upečený koláč ešte horúci potrieme sladkou vodou, v ktorej rozpustíme 1/2 bal. vanilkového cukru. 

Žiadne komentáre: