18. 3. 2017

Voňavý chlieb

500 g hladkej múky, 500 g hrubej múky, 30 g kvasníc (čerstvé), 30 g kryštálového cukru, 30 g soli, voda, 30 g čerstvého rozmarínu, 1,5 dl kvalitného olivového oleja, 1 malá hlávka cesnaku
Kvasnice rozdrobíme do misy a prilejeme malé množstvo teplej vody, ľahko rozmiešame a pridáme cukor. Na dosku nasypeme hladkú aj hrubú múku (krupicu) a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej nasypeme soľ a nalejeme kvások. Pomaly premiešavame a pridávame vodu. Neustále miesime, až nám vznikne hladký biely bochník, ktorý necháme kysnúť asi 30 minút. Nakysnuté cesto pobúchame päsťou (aby sme vytlačili všetok vzduch), roztiahneme ho na väčší plát a rozložíme na nízky plech rovnomerne po celej ploche. Pripravíme si bylinkový olej. Rozmarín trochu posolíme, roztlčieme tĺčikom pod utierkou aj so strúčikmi neolúpaného cesnaku. Dáme do misky, prilejeme olivový olej a roztlačíme. Týmto aromatickým olejom pokvapkáme cesto a prstami ho doň vtláčame, až kým cesto nie je samá dierka. Olej ho vynikajúco ochutí. Necháme kysnúť ešte 30 minút. Pečieme pri 200 °C 20 až 25 minút.

Žiadne komentáre: