18. 3. 2017

Šišky

1 kg polohrubej múky - dva krát ju preosiať, aby sa dostalo do nej veľa vzduchu, 1/2 KL soli, 4 žĺtka, 1,5 dl rumu, 1 šľahačka do cesta a kvások, ten si pripravím nasledovne :
0,5 l letného mlieka, 1 rozdrobené kvasnice, 1-2 KL kryšt.cukru, dobre premiešať a nechať na teplom mieste vykysnúť.
Preosiatu múku, (večer pred pečením si ju dám na radiátor, aby mala správnu teplotu), žĺtka, soľ, rum a šľahačku vymiesim s kváskom, ktorý zdvojnásobil svoj objem a ručným elektrickým šľahačom a metličkami na tuhšie cesto dokonale vymiešam, aby sa cesto začalo odliepať od bokov a začali sa mi v ňom robiť bubliny. Po vymiešaní cesto prikryjem ( robím ho v miske - rýchlokyske) a necham vykysnúť až kým mi nenadvihne vrchnák na miske, vyklopím na dosku, vyvaľkám asi na 1 cm, pohárom namočeným v múke vykrajujem kolieska. Prichystané ich ešte nechám chvíľku pod obrúskom, medzitým si prichystám panvicu s olejom, očistím MRKVU! - tá je dôležitá, nakrájam ju na kolieska a do horúceho oleja vkladám kolieska tak 2-3 mrkvy, vložím šišky a prikryjem. Oleja musí byť dostatok, aby šišky v ňom plávali. Po chvíli odokryjem pokrievku, opatrne, aby voda z nej nekvapkala do oleja ( tá popálenina bolí), prevrátim šišky a už odokryté ich dosmažím. Pred ďalším prikrytím novej várky šišiek vždy utriem pokrievku do papierovej utierky, keď mrkva už má nepeknú farbu vyberiem a počas smaženia vždy pridávam novú. Olej mi nehorí, všetko zlé z neho preberá mrkva. Horúce šišky kladiem na papierové utierky, aby v nich nebol olej, na vrch dávam džem, kto ľúbi tak slivkový lekvár a každý dostane na tanierik porciu vyšľahanej šľahačky a pridáva si na šišky. A ešte niečo, neposýpam cukrom na vrchu, kto chce popráši si ich vanilkovým cukrom.

Žiadne komentáre: