7. 3. 2017

Víno z brezovej šťavy

Aby sme mohli toto vino podla stareho receptu pripravit, musime na jar ziskat brezovu stavu. V cistom prostredi si najdeme strom brezy previsnutej a urobime v kore zarez, do ktoreho dame maly zliabik. Ten vovedieme do flase, ktoru priviazeme o strom. Na jar stava vyborne vyteka. Asi liter brezovej stavy zmiesame s 300 g cukru a nechame kratko zovriet. Scedime a pridame stavu z polovice citrona a 200 ml dobreho vina. Druhu, dobre vyumyvanu polovicu citrona pokrajame a pridame do zmesi. V demizoniku nechame kvasit mesiac. Pouzijeme kvasnu zatku, alebo previazeme celofanom, do ktoreho urobime niekolko dierok. Po vykvaseni stiahneme do dobre uzatvaratelnych flias a nechame 3-4 tyzdne ulezat.

Žiadne komentáre: