21. 3. 2017

Veľkonočná torta so zajačikmi

250 g karotky, 250 g mletých vlašských orechov, 4 vajíčka, 300 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice rumu alebo vody, 1 - 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy,  25 g maizeny, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, na špičku noža mletých klinčekov a mletého muškátového oriešku, nastrúhanú šupku z polovice chemicky neošetreného pomaranča (možno vynechať), 75 g broskyňového džemu, 1/2 bielka, 25 g nasekaných pistácií alebo orechov na ozdobu, zajačiky
Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Žĺtky, sto gramov práškového cukru, dve polievkové lyžice rumu alebo vody v miske vyšľaháme elektrickým šľahačom dopenista. Zmiešame maizenu, mletú škoricu, klinčeky, muškátový oriešok, nastrúhanú šupku, mleté orechy, nastrúhanú mrkvu a vareškou primiešame k žĺtkam. Bielky šľaháme, pridáme sto gramov práškového cukru a došľaháme, až sú lesklé a husté. Primiešame do cesta, cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s pružným okrajom. V horúcej rúre pečieme pri teplote 180 ºC (plynová, stupeň 2) na druhej polohe mriežky odspodu približne 40 - 45 minút. Upečenú tortu vyklopíme a necháme vychladnúť. Džem dáme do malého hrnca, pridáme dve polievkové lyžice vody a na minime za stáleho miešania necháme prevrieť. Džemom pomocou štetca potrieme tortu a necháme zaschnúť. Do misky dáme sto gramov práškového cukru, 1/2 vaječného bielka a jednu - dve polievkové lyžice vody. Vyšľaháme a polevu natrieme na celú tortu. Posypeme nasekanými pistáciami a ozdobíme veľkonočnými zajačikmi podľa vlastného výberu.

Žiadne komentáre: