22. 3. 2017

Štedrák

50 dg hrubej muky, 5 dl mlieka, 12 dg masla, 30 dg cukru, 2 dg drozdia, 3 zltky, 2 dg masla, zltok, citronova kora, vanilka, sol
Plnky:
1. Zo slivkoveho lekvaru: 20 dg slivkoveho lekvaru, citronova kora
2. Z orechov: 18 dg pomletych orechov, 3 dg struhanky, 8 dg cukru, vanilka, citronova kora
3. Z maku: 10 dg maku, 2 dl mlieka, 12 dg cukru, 1 dg masla, vanilka, citronova kora
4. Z tvarohu: 30 dg tvarohu, 8 dg cukru, 8 dg masla, 2 dg hrozienok, 2 zltky, sneh z 2 bielkov, vanilka, citronova kora
Plnky z orechov a maku varime, z tvarohu a lekvaru iba premiesame. Z muky, drozdia, mlieka a ostatnych prisad vypracujeme polotuhe kysnute cesto. Po vykysnuti ho rozdelime na 5 rovnakych bochnikov, z ktorych na doske postupne vyvalkame 4 platy asi na prst hrube. Na plech polozime jeden plat, nan rozotrieme lekvarovu plnku. Prikryjeme ho druhym platom, na ktory natrieme orechovu plnku, na dalsi plat makovu a na posledny tvarohovu plnku. Z posledneho kuska cesta urobime mriezkovanu ozdobu, ktora je pre stedrak typicka.

Žiadne komentáre: